De woongroependagen zijn ontstaan uit de behoefte om vaker ‘real-life’ ontmoetingsmomenten te hebben met andere woongemeenschap bewoners.
In 2013 werd de eerste ontmoetingsdag georganiseerd in Tiel, wat in de jaren erna navolging heeft gekregen in Haarlem, Amsterdam, Nijmegen, Den Bosch, Eindhoven en nu in Leiden.
Ieder jaar wordt de dag door een andere woongemeenschap georganiseerd.
Er is dus ook geen sprake van een formele organisatie, maar van telkens een andere woongroep die het stokje van de voorgaande overneemt.
De woongroependag is dus een informele ontmoetingsdag waar we ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen en we van elkaar kunnen leren over onze verschillende vormen en eigenschappen van collectief wonen. Elk jaar is er een ander onderwerp en programma. Soms uitgebreid en met veel verschillende sessies, soms ook minder groot of juist meer plenair. Vaak over sociale, juridische, organisatorische en financiële zaken, maar ook over nieuwbouw, renovatie en technisch beheer.
Waarom een woongroependag?
- Door van elkaar te leren en kennis met elkaar te delen hoeft niet overal het wiel opnieuw uitgevonden te worden.
- Door banden en contacten aan te halen bouwen we aan gemeenschap groter dan onze eigen woongroep / woongemeenschap.
- Wonen in woongroepen en ontwikkeling van nieuwe woongemeenschappen staan onder druk van de veranderende wetgeving voor huren, financiering en zorg. We kunnen eventueel samenwerken bij het opkomen voor onze belangen, richting overheden, woningcorporaties, kennis-platforms en dergelijke.
Voor teksten rond het thema in 2019 kijk hier
De website van 2017 was Woongroependag 2017